Duurzaamheid: De opbrengst van zonnepanelen

Het woord duurzaam is een veel gebruikt woord de laatste tijd. We worden als consumenten steeds meer gestuurd om duurzaam bezig te zijn. Je hoeft de televisie maar aan te zetten of je komt commercials tegen die er op gericht zijn iedereen duurzamer bezig te laten zijn.

Denk bijvoorbeeld aan de reclames van de elektrische auto’s. Dat worden er steeds meer. En dat is natuurlijk een goede zaak. Als we meer elektrisch gaan rijden dan dringen we de CO2 uitstoot steeds verder terug. Bovendien krijg je ook nog steeds een behoorlijke subsidie op de aanschaf van een elektrische auto.

Een ander voorbeeld is de manier van bouwen van nieuwe huizen. Bij het ontwerp wordt al rekening gehouden met het feit dat we in de toekomst volledig van het aardgas af willen of moeten. De wijze van het verwarmen van huizen zal de komende tijd alleen maar meer veranderen.

En dan zijn er natuurlijk ook nog de zonnepanelen. Deze zonnepanelen zien we meer en meer op de daken van de huizen. Je komt bijna geen straat meer tegen waar geen huizen staan met zonnepanelen. En dat is dan ook niet voor niks. Zonnepanelen in Zuid-Holland zijn een zeer interessante investering.

Waar je op moet letten bij het plaatsen van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn voor elke consument vrij snel te regelen. Wel moet je natuurlijk eerst kijken of je een geschikte plek hebt voor de panelen. Als eerste denken we hierbij aan een dak. Heb je een schuin dak, zoals de meeste woningen hebben, bekijk dan of er een zijde is die veel in de zon komt. Is dit het geval, dan kun je hier zonnepanelen op plaatsen. Doordat er veel zon op dit deel van het dak komt zal de opbrengst hoog zijn. Je zult merken dat je het grootste deel van het jaar geld terug ontvangt van de elektriciteitsmaatschappij omdat je meer stroom aanlevert dan dat je verbruikt. Wellicht dat de opbrengst in de winter iets minder is omdat je dan wat meer elektra verbruikt, maar bekijk het over het hele jaar en de panelen leveren jaarlijks geld op.

Natuurlijk moet je eerst investeren om de panelen te verkrijgen. Maar net als bij de elektrische auto’s geld ook voor de zonnepanelen dat er subsidie te krijgen is. Zodoende valt er een drempel weg om het te doen.

Kijk bij de keuze voor het type zonnepanelen goed naar de capaciteit. Het zou jammer zijn als je voor een iets goedkoper type paneel gaat, maar dat deze aanzienlijk minder capaciteit blijkt te hebben. Dan ben je aan het eind van het liedje toch nog ongunstiger uit dan wanneer je wat meer had geïnvesteerd.