Een houten vloer voor in huis

elan meubelen houten vloer

Vloeren in huis zijn voor een belangrijk deel medebepalend voor de uitstraling van de sfeer. Daarom hebben vloeren de laatste jaren veel veranderingen ondergaan. Het is al wat langer geleden dat er alleen, maar plavuizen in huizen werden gebruikt voor een vloer. Plavuizen doen koud aan en brengen ook geen sfeer met zich mee. Daarom ging men zeil gebruiken. Dat was al wel een verbetering, maar het was nog steeds niet voldoende. Ook nu wordt er nog zeil gebruikt, maar dat heeft een veel betere kwaliteit dan het zeil van vroeger. Je kunt nu zeil kopen dat bijvoorbeeld voorzien is van een houtnerf waarbij je denkt dat je met echt hout te maken hebt. Na het zeil gingen bewoners over op vloerbedekking. Dit doet in een huiskamer warm aan, maar heeft het nadeel dat het snel vuil wordt. Het vuil wat onder je schoenen zit zul je mee naar binnen nemen. Je moet daarom vloerbedekking regelmatig laten schoonmaken. Wordt er een vloeistof op gemorst dan zul je dat direct met de juiste middelen moeten schoonmaken. Daarom kun je de vloerbedekking, als het vuil is geworden, beter laten schoonmaken door een expert. Hij weet welke middelen het beste gebruikt kunnen worden. Om deze nadelen uit de weg te gaan, is men in eerste instantie overgegaan op tegels en daarna op hout. Omdat de tegels ook niet warm aandoen, worden er nog steeds regelmatig vloerkleden over gelegd.

De houten vloer

Om de warme sfeer door een vloer in huis terug te brengen worden houten vloeren toegepast. Wanneer je handig bent, kun je een houten vloer zelf leggen. Een massief houten vloer zal altijd de eerste keuze zijn, maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Ze zijn duur in aanschaf, maar ze kunnen lang mee en hebben ook weinig onderhoud nodig. Voordat je een houtenvloer kunt leggen, moet je ervoor zorgen dat de vloer goed vlak is. Je kunt het beste een onderlaag tapijt gebruiken waarover de massieve houten planken worden gelegd. Door de ondervloer zal het geluid van de voetstappen dempen. Omdat er tegenwoordig best veel mensen zijn die een houten vloer willen, maar massieve houten planken te duur vinden, gaan ze over op laminaat.

Laminaat

Wanneer je tegenwoordig kiest voor een goede laminaatsoort is dat bijna niet van echt hout te onderscheiden. Door het kliksysteem, waar laminaat mee uitgerust is, kun je het gemakkelijk zelf leggen. Wanneer je gebruik maakt van een goede laminaatsoort heeft het ook een lange levensduur. Het is sterk en krasvrij. Laminaat is uit lagen opgebouwd. De onderste laag is van melanine. Daar wordt een papier laag op aangebracht met de gewenste structuur. Dat kan een houtnerf structuur zijn. Daarna wordt er een toplaag op aangebracht. Het is deze toplaag die de kwaliteit van het laminaat bepaald. Wanneer je een laminaat wilt aanschaffen, kun je beter voor een goede kwaliteit gaan, omdat je daar veel meer plezier van zult hebben. Ondanks dat dergelijke vloeren warm aandoen, worden er toch vloerkleden op gelegd. Voordat je een houten vloer gaat leggen, moet je eerst de gegevens goed doorlezen waarop je moet letten.

Bron: Woningfacts.nl