Modern parket

Het aanleggen van vloeren is in de oudheid in Perzië begonnen met het neerleggen van kleden op de grond. De Egyptenaren en de Grieken gebruikten steen en marmer en begonnen met het maken van schitterende mozaïeken. De Romeinen tilden het leggen van een vloer naar een hoog niveau, zij hadden betegelde vloeren die verwarmd werden.

Houten vloeren werden pas nadat in 1592 Cornelis Corneliszoon de eerste zaagmolen uitvond. Dit betekende in de eerste plaats een enorme stimulans voor de scheepsbouw, niet lang hierna kwam de Gouden Eeuw voor ons land op gang. Ten tweede luidde dit het begin van de populariteit van de houten vloer in.

Eikenhouten vloeren

In Nederland werd voornamelijk eikenhout gebruikt, omdat dat het meest voorradig was. De vloer werd aan balken bevestigd en dit wordt een afwerkvloer genoemd. De planken werden kegelvormig gezaagd en werden dusdanig gelegd dat de vloeren grote kieren hadden. In latere tijden werden er afgewerkte stukken hout gelegd op de afwerkvloer, dit zijn parketten. Het type vloer wordt een dekvloer genoemd.

Vroeger werd het hout niet speciaal bewerkt. Het had buiten gelegen, maar meer ook niet. Het kunstmatig laten drogen van planken gebeurde pas na de Industriële Revolutie. Het hout werd goedkoper en was verfijnder. In de vorige eeuw werd het door de technologische vooruitgang steeds gemakkelijker om goed passende tegels te produceren.

Laminaat

Met de komst van de laminaat vloer werd het voor iedereen betaalbaar om een parket aan te leggen. De eerste vloeren moesten nog worden vastgelijmd, maar na de komst van het kliksysteem is laminaat modern geworden.

Het voordeel van laminaat is dat het gemakkelijk te installeren is en de gebruiksvriendelijkheid. Het heeft bovendien een lange levensduur en valt op eenvoudige wijze schoon te maken. Het kan echter niet goed tegen vochtigheid, dan wordt het krom.

Het is het best als er een zwevende ondervloer onder de tegels ligt. Hierbij wordt dan gebruik gemaakt van een veer systeem met isolatie dat het geluid dempt en tevens een en isolerende werking heeft. Hierop worden dan meestal vezelplaten gelegd die over een hoog soortelijk gewicht beschikken.

Op deze ondergrond worden de planken aan elkaar vastgeklikt. Er wordt bij aankoop van laminaat altijd een instructie bijgevoegd. Het is belangrijk om er van uit te gaan dat er meestal een kleine opening rond de vloer aanwezig moet zijn. Het laminaat zet altijd uit. Dit staat in iedere handleiding, want hoeveel verschillende soorten er ook zijn, ze hebben over het algemeen dezelfde werking.