Tatami

In Japan wordt op unieke wijze de vloer bedekt. Tot op de dag van vandaag is de bekleding simpel, maar effectief. Er wordt op vele plekken een Tatami uitgespreid. Zelfs in de moderne huishoudens is ergens nog wel zo’n kleed te vinden.

Tatami is bij de sportliefhebbers ook wel bekend als de judomat. Het is afgeleid van het werkwoord tatamu en betekent oprollen. Het is gemaakt van in elkaar geweven riet met daaromheen een bekleding.  Waar dat vroeger met de hand gebeurde en precisiewerk was, daar wordt dat nu machinaal gedaan.

Nieuwe etiquette

Voor lange tijd waren het de edellieden die zich zo’n schoonloopmat konden veroorloven. Vaak werd er op geslapen. Het was in de 15e eeuw dat het gebruik van Tatami als vloerbekleding in de mode kwam. Daarbij kwam ook een geheel nieuwe etiquette in zwang. Voor de gewone burger werd dit pas in de 17e eeuw gangbaar.

Bij de Tatami is het altijd zo dat het een vloermat op maat betreft. Iedere regio heeft haar eigen maat. Het rangschikken van de matten in de woning is seizoenswerk. Dit bepaalt voor de bewoner of deze geluk aantrekt. Het is dus nauwsluitend werk.

In Japan is het gebruikelijk dat je als bezoeker je schoenen uittrekt alvorens je een woning betreedt. Soms kun je ook slippers aantrekken die daarvoor speciaal bij de deuropening staan. Bij de traditionele Tatami is dit echter uit den boze. Het is enkel geschikt voor blote voeten, waarbij kousen wellicht zijn toegestaan.

De matten dienen namelijk schoon te blijven omdat ze extreem moeilijk te wassen zijn. Het gebruikte materiaal absorbeert gemakkelijk vocht en vuil, maar kan alleen met een doek worden schoongemaakt. In Japan wordt beweerd dat de mat de bevolking heeft geleerd om schoon het huis binnen te komen.

Export naar China

De mat is verweven met de Japanse cultuur getuige de uitdrukking geboren worden en sterven op de Tatami. Dit komt omdat vroeger mensen thuis bevielen en eigenlijk nooit verhuisden. Het is dan ook iets waar ze trots op zijn en graag exporteren.

 Zo is de mat recentelijk populair geworden in China. De Chinezen waarderen het ecologische karakter van de mat, daar het van natuurlijk materiaal is gemaakt. Verder vinden ze de geur heerlijk en vinden ze de geluidsisolatie die het biedt, een enorme uitkomst.

Verder wordt er veel gesproken over de veiligheid die de mat aan kleine kinderen biedt. Ze kunnen erop kruipen en slapen, zonder dat ze verkeerde stoffen binnenkrijgen of anderszins in ademnood komen. Welbeschouwd lijkt het op een ideale mat.