Taxus Baccata

elan meubelen taxus baccata

De taxus Baccata is een van de populairste plantensoorten in Nederland om een haag mee te vormen. De plant komt van nature al in bijna alle landen van Noord-Europa voor. De taxus Baccata is dus een boom met een geschiedenis. Hoewel de taxus inmiddels in veel tuinen voorkomt als afscheiding, kan de plant ook tot een boom uitgroeien. Hierbij is het aan te raden om te zorgen voor genoeg ruimte, aangezien een nogal breed kan worden. Een andere, veelvoorkomende benaming van een taxusboom ‘venijnboom’.

De taxus Baccata in jouw tuin

Taxus Baccata is dus een echte allemansvriend in je tuin. Doordat de bladeren het hele jaar door groen blijven, ben je ook in de winter verzekerd van een mooie groene haag. Maar hoe plant je de taxus Baccata het beste aan in jouw tuin? Allereerst is het verstandig om de plant niet in te extreme weersomstandigheden aan te planten. Dit kan gevolgen hebben voor de wortels. Let bij het kopen ook op de juiste afmetingen en hoeveel planten je ongeveer nodig hebt. 

Onderhoud van de taxus Baccata

Eenmaal in de grond lijkt het misschien of je geen omkijken meer hebt naar de taxus Baccata. Schijn bedriegt echter. De plant dient namelijk minimaal twee keer in het jaar flink gesnoeid te worden. Zeker als je een strakke haag of andere vorm van taxus Baccata wil maken is het goed om hem flink terug te snoeien. De taxus, hoewel een wintervaste plant, groeit vrij traag. Dus enig geduld bij deze plant is wel op zijn plek. De juiste data om de taxus aan te planten zijn het voor- en vroege najaar, zo rond mei en september. Let op: de taxus is een vrij giftige plant. Zorg dat eventuele huisdieren of dieren rond je tuin of erf er niet van kunnen eten. Daarnaast kan de taxus niet tegen te natte grond, zorg er dan ook voor dat het water na een flinke regenbui makkelijk wegloopt rondom de plant. 

Een oude bekende

De taxus Baccata is kortom een ‘oude bekende’ in vele tuinen. In de loop der jaren zijn er vanuit verschillende culturen mythische eigenschappen aan de plant gegeven. Met name de taxus in boomvorm wordt gezien als een ‘eeuwige boom’ en er zijn zelfs exemplaren bekend die meer dan twee eeuwen lang op dezelfde plaats groeien. Met een taxus in je tuin weet je dus zeker dat je een plant hebt die tegen aan stootje kan. 

Bron: Tuinenmagazine