5 tips voor het kiezen van de juiste eettafel

elan meubelen eettafel

De eettafel is het centrale punt in je keuken of in de eetkamer. Je zult hier waarschijnlijk minimaal 3 keer per dag aan zitten, dus het is belangrijk om wel de juiste tafel te kiezen. Zelf heb ik er wel even over gedaan om samen met mijn vriend een eettafel te kiezen. Soms heb je eerst iets in je hoofd, maar blijkt dat later toch niet zo’n goed idee te zijn, wanneer je met experts praat, of wanneer je aan het model tafel gaat zitten die je in je hoofd hebt. Ik heb nu de perfecte eetkamertafel. En daarom hierbij 5 tips, zodat ook jij straks gegarandeerd aan de juiste eettafel zit!

Aantal zitplaatsen

Het eerste wat belangrijk is goed bepalen hoeveel zitplaatsen je aan je tafel wenst. Dit dien je natuurlijk het eerste te bepalen aan het aantal personen waarmee je in huis woont. Staat er eventuele gezinsuitbreiding op de planning, dan kun je hier rekening mee houden. Of heb je tieners in huis die binnenkort misschien hun vriendje of vriendinnetje meenemen? En houd er natuurlijk ook rekening mee als je vaak bezoek hebt waarmee je aan tafel zit. Natuurlijk koop je geen eettafel voor anderen, maar het is wel enorm handig wanneer je voldoende zitplekken hebt om gezellig met z’n allen te lunchen wanneer dit regelmatig voorkomt. Zo hoef je niet elke keer met stoelen of een extra tafel te slepen.

De vorm

Eettafels kun je in diverse vormen krijgen. De meest gekochte vorm is een langwerpige tafel. Maar wil je een speelse opstelling in huis, dan kun je ook voor een ronde tafel kiezen. Dit staat gezellig en je kunt ook vrij makkelijk het aantal stoelen rondom aanpassen. Het nadeel van een ronde tafel is dat je deze natuurlijk niet tegen de muur aan kan zetten en het is minder makkelijk om er een andere tafel bij te schuiven wanneer je extra mensen krijgt te eten.

De poten

Dit is een van de moeilijkste keuzes die je te wachten staat. Behalve als er standaard poten aan de tafel vastzitten. Kies je voor poten in het midden van de tafel of kies je voor poten op de hoek van de tafelpunten? En soms staan de poten meer naar binnen of schuin onder de tafel. Het is daarnaast ook belangrijk om dan te kijken of het door jou gewenste aantal stoelen onder de tafel passen zonder dat je tegen de poten aankomt, of een poot tussen je benen hebt wanneer jij aan tafel zit.

De stoelen

Het is goed om de stoelen die jij bij de tafel wilt zetten, even bij de tafel te proberen. Koop jij je tafel online, of vanuit een boekje, dan kun je kijken naar de afmetingen van de stoelen in combinatie met afmetingen van de tafel. Op die manier weet jij of het aantal stoelen dat je wil, ook daadwerkelijk onder de tafel past. Houd hierbij rekening met eventuele armleuningen wanneer je deze onder de tafel wilt hebben. En wil je geen stoelen, dan kun je ook kiezen voor krukken of een bank natuurlijk. Dit geeft je interieur ook direct een speels effect!