Zo maak je de perfecte vijver in je tuin

Een vijver geeft je tuin een hele andere uitstraling, als hij goed aangelegd is dan. Gebruik daarom deze tips als je een vijver aan gaat leggen.

Zelf doen?

Simpele vijvers kun je makkelijk zelf aanleggen, maar soms is het beter om een professional in te schakelen die het lastige werk voor je doet. Soms heb je namelijk een lastig idee, waar heel veel andere dingen bij komen kijken dan alleen het aanleggen van een vijver. Je moet sowieso rekening houden met de rest van je tuin en soms is het daarom handiger om een professional in te schakelen en zelf geen gekke dingen te doen.

Diepte

Zelfs als je vijver niet groot hoeft te worden, moet hij toch diep worden. Als je hem niet diep genoeg maakt dan zit er veel te weinig water in. Dat zal er weer toe leiden dat de vijver in de zomer te warm wordt, en in de winter dichtvriest. Mocht je er vissen of planten in willen zetten dan is dit zeker niet ideaal. Houd daarom aan dat de vijver minimaal 60 cm diep moet zijn op het diepste punt.

Richels

Planten maken een vijver een stuk mooier, maar zomaar planten in je vijver zetten gaat niet. Houd daarom voordat je je vijver graaft rekening met hoeveel planten er in komen en waar. Als je namelijk richels graaft in je vijver kun je veel makkelijker planten plaatsen. Die hoeven dan niet meer helemaal op de bodem geplaatst te worden waardoor je geen omgekeerde emmers nodig en ander gedoe nodig hebt om ze op te zetten.

Tot slot

Wat ook belangrijk is, is het moment waarop je de vijver aanlegt. Zeker als er planten in moeten komen. Die groeien in het voorjaar immers veel beter dan in het najaar, als je je vijver in het najaar aanlegt gaan de planten waarschijnlijk snel dood, tenzij je die er in het voorjaar pas inzet. Houd daar daarom ook goed rekening mee.