Kunstgras of natuurgras?

Bij het aanleggen van een tuin staan veel mensen voor de vraag: kunstgras of natuurgras?

Beide heeft zo z’n voor- en nadelen. Het hangt vaak van een aantal factoren af waar mensen voor kiezen. Kinderen, tijd en zin voor onderhoud, huisdieren enz. Een ding is zeker, een mooi stukje groen in de tuin zorgt in ieder geval voor een mooi aanzicht. Om de keuze tussen kunstgras en natuurgras iets makkelijker te maken, worden in deze blog de voor- en nadelen op een rijtje gezet. 

Natuurgras

  • Voordelen

Een groot voordeel van natuurgras is de lekkere geur in de ochtend als de dauwdruppels nog vers op het gras liggen. Ook de geur van gemaaid gras is een genot. Dit is iets waar natuurliefhebbers van genieten. Sommige mensen zullen hier weinig waarde aan hechten. Voor mensen die graag in de tuin werken is een natuurlijke grasmat ideaal.

  • Nadelen

Er hangen natuurlijk niet alleen maar voordelen aan natuurgras. Echt gras heeft namelijk best veel onderhoud nodig. Denk aan bemesten, sproeien en maaien. Dan nog steeds is het de vraag of de grasmat er mooi bij blijft liggen. De weersomstandigheden zijn van groot belang voor het behoud van de grasmat en laten deze in Nederland nou zeer onvoorspelbaar zijn. Daarnaast is de ligging van de grasmat heel belangrijk. Als deze vaak in de schaduw ligt zal er veel mos en onkruid op groeien. Dit is nagenoeg niet bij te houden.

Kunstgras

  • Voordelen

Een ding wat vaak aangehaald werd als het over kunstgras ging was de uitstraling. Vroeger zag kunstgras er vaak heel nep uit. Dit is echter compleet veranderd. Het aanbod is voortaan zo groot en divers en het kunstgras ziet er voortaan ongelofelijk echt uit. Er zit dus altijd wel kunstgras bij wat bij jou past. Daarnaast vergt kunstgras nagenoeg geen onderhoud en is het zo goed als vrij van ongedierte. Bovendien is het de ideale oplossing voor mensen met een grasallergie of hooikoorts. 

  • Nadelen

Een van de grootste struikelblokken wat betreft kunstgras is voor veel mensen de prijs. Kunstgras van goede kwaliteit is namelijk best duur. De aanschaf kost dus relatief veel, maar op lange termijn is het wel goedkoper dan normaal gras. Dit komt omdat kunstgras nagenoeg geen onderhoud vergt.