Samenwonen: deze overwegingen moet je maken

Overwegen-Samenwonen-Elanmeubelen

Nadat je een tijdje samen met met je vriend of vriendin is samenwonen een hele leuke en spannende stap. Jullie spenderen praktisch al al jullie tijd samen en krijgen nog steeds geen genoeg van elkaar. Misschien is het daarom tijd om na te gaan denken over een plekje voor jullie tweeën samen. Maar niet zonder eerst de volgende overwegingen te maken.

Hoe goed kennen jullie elkaar?

Ook al ben je al een flinke tijd samen of voelt het alsof je al lang samen bent, denk goed na over hoe goed je hem eigenlijk kent. Aan zijn minder leuke eigenschappen valt niet meer te ontsnappen als je eenmaal samenwonen. Je moet dealen met al zijn karaktertrekjes. Ook de minder leuke. Realiseer je dat je daar misschien nog maar weinig van hebt gezien als jullie niet samenwonen.

Hoe goed gaat het tussen jullie?

Zoals vaak wordt gezegd is liefde een werkwoord. Een relatie hebben is namelijk hard werken, hoe verliefd je ook bent. Het fijne aan apart van elkaar wonen is dat je op het moment dat jullie ruzie hebben even je eigen plekje op kunnen zoeken. Als de storm is overgewaaid kun je dan weer rustig met elkaar praten. Als jullie samen gaan wonen moet je elkaar continu onder ogen komen. Je doucht in dezelfde badkamer en slaapt in hetzelfde bed. Zijn jullie daar wel helemaal aan toe? Het kan ook geen kwaad om daar afspraken over te maken. Beloof je uiterste best voor elkaar te blijven doen en ruzies op een volwassen manier op te lossen. Alleen dan kan het samenwonen echt succesvol worden.

Hoe gehecht ben je aan je privacy?

Het is heerlijk om je vriend of vriendin zo veel mogelijk in de buurt te hebben, maar als je erg aan je privacy gehecht bent wordt dat wel even wennen. Je helemaal alleen terugtrekken kan alleen als jouw partner niet thuis is. Je compleet afsluiten van de wereld gaat nou eenmaal niet met een huisgenoot. Once again, praat hierover met je vriend of vriendin.

Hoe gaan jullie taken verdelen?

Welke uitgaven doen jullie samen en welke doe je zelf? Het klinkt heel streng, maar duidelijke afspraken voorkomen ook in dit geval onduidelijkheid en ruzie. Wie doet wat? Kan jij super lekker koken en is jouw partner juist heel opgeruimd? Ook dit zijn dingen om rekening mee te houden. Ga er niet altijd vanuit dat jouw vriend of vriendin jouw troep opruimt, net als dat hij of zij er niet vanuit mag gaan dat jij elke dag weer in een kok veranderd. Behalve als je dat zelf ook wilt natuurlijk!