Slimme trucs voor het decoreren van kleine ruimtes

Elan Meubelen Babykamer

De basis van een kamer (met andere woorden: vorm en grootte) heeft altijd invloed op de indeling. Maar of je nu in een paleis of een schoenendoos woont, het is de kunst om er het maximale uit te halen. Je kunt het oppervlak van de ruimte misschien niet veranderen, maar je kunt wel je perceptie van de ruimte veranderen. Dit zijn de tien beste tips om kleine ruimtes op een prachtige manier in te richten!

1. benadruk hoogte

Wees creatief en benadruk de hoogte van de kamer. Hang diverse (staande) kaders aan de muur en kies gordijnen die doorlopen van de vloer tot aan het plafond. Of maak van de muur een grote boekenkast. De lambrisering in het midden van de muur vergroot ook visueel de ruimte.

2. Splits de ruimte

Probeer meubels te gebruiken om uw ruimte te organiseren. Plaats bijvoorbeeld een tafel of bureau achter de bank om een ​​eet- / werkruimte en loungeruimte op een bank te creëren. Of plaats de meubels zo dat er automatisch een bepaalde scheiding ontstaat tussen het woongedeelte en het slaapgedeelte.

3. Alternatieve vormen

In een kleine ruimte kun je verschillende vormen goed met elkaar combineren. Zet je er bijvoorbeeld een grote rechthoekige bank naast, dan lijkt deze minder ruimte in te nemen. De stoere rechte eettafel oogt kleiner, met ronde krukken of stoelen met ronde zittingen.

4. Kies reflecterend materiaal

Gebruik glas, spiegels en staal. Denk aan glazen bijzettafels, RVS fruitschalen en spiegels zonder opvallende lijsten. Het dunne reflecterende materiaal brengt meer licht in de kamer, waardoor deze groter lijkt.

5. Accentuering van de kleuren 

In kleinere ruimtes gebruik je vaak veel wit op muren en meubels. Hoewel wit de ruimte groter doet lijken, zal het effect vele malen groter zijn als je kleuraccenten aanbrengt. De individuele nadruk van bepaalde items kan een ruimtelijk effect creëren, omdat de ogen “omgeven” zijn zoals ze zijn.

6. Verschillende hoogtes

Plaats opvallende meubels in een kleine ruimte, zoals een grote bank, een ruim bed of een grote eettafel. In combinatie met kleinere items kun je de ruimte in balans brengen. Kies daarnaast meubels en objecten van verschillende hoogtes. Op deze manier kunt u niveaus in de kamer creëren om deze groter te laten lijken.

7. Opslagruimte: altijd en overal

Hoe losser de items in de kamer, hoe kleiner het zal verschijnen. Gebruik het daarom uit de doos en zorg voor voldoende opslagruimte. Laat ruimte onder het bed, bouw een boekenplank rond het deurkozijn en maak optimaal gebruik van de ruimte onder de trap. Behandel de deur en het deksel om obstructie door vuil te voorkomen.

8. Vermijd het gedoe

In een kleine ruimte kan decoratie snel te druk worden. Minimaliseer daarom het aantal fotolijsten, kaarsen en souvenirs. Kies daarnaast voor een kast met greeploze deur, een zwevend tv-meubel of een salontafel met één voet. Op deze manier wordt het uitzicht in de kamer niet zo vaak verstoord en wordt de algehele look groter.

9. Investeer in verlichting

In kleine ruimtes zijn ingebouwde of verborgen lichtbronnen essentieel. Investeer bijvoorbeeld in een kledingkast, tv-meubel of led-lichtstrips achter een bank. Wandlampen, plafondlampen en kroonluchters zijn ook praktischer dan staande lampen omdat ze alleen minder ruimte innemen.

10. Kies multifunctionele meubels

Het klinkt voor de hand liggend, maar multifunctioneel meubilair is inderdaad essentieel in een kleine ruimte. Daarom kan de keuze ook worden gebruikt als bijzettafel voor krukken en tv-meubels. Zoek een slaapbank, pak een voetenbankje waarop je spullen kunt opbergen en kijk eens naar de tafel die bij de kast hoort.