Zo kun je je kamer koel houden bij warm weer

Wie het weerbericht gezien heeft weet dat er de komende dagen warm weer aan komt. Niet alleen buiten, maar helaas ook in je huis en dat is niet altijd even prettig. Ja het is fijn dat je geen warme trui meer aan hoeft, maar om nu te gaan zweten in je eigen huis? Liever niet. Toch kan het best wel een uitdaging zijn om je kamer koel te houden. Het lijkt dat ook onmogelijk, maar met deze tips ben je goed voorbereid voor de warme dagen die eraan zitten te komen.

Gebruik je ramen

De eerste tip is misschien een beetje voor de hand liggend, maar zeker niet onbelangrijk. Houd ‘s nachts je ramen open en zet ‘s ochtends ongeveer een uur alle ramen en deuren open zodat het lekker kan doorluchten. Op die manier ontstaat er tocht en kan je heel makkelijk je kamer koel houden. Sluit daarna alle ramen en houd deze de rest van de dag dicht. Als het kan, doe dan ook je gordijnen of luxaflex dicht aan de kant van de zon. Zo houd je de warmte buiten en kan jij genieten van een koele kamer.

Verdrijf warme lucht

En daar gebruik je een ventilator voor. Je kamer verkoelen doe je zo: plaats een ventilator zo dat je de warme lucht naar buiten blaast. Doe dit wel bij een raam aan de kant van je huis waar de wind naartoe blaast, anders komt die warme lucht je kamer weer in. In de avond gebruik je je ventilator alleen binnen. Een nadeel is dat de warme lucht wordt rondgepompt in je kamer en dus maar minimale verkoeling geeft. 

Apparaten

Je huis koel houden lukt niet als je veel apparaten aanzet. Apparaten geven warmte af en dat heb je juist niet nodig als het buiten dertig graden is. Probeer zoveel mogelijk lampen, computers, televisies, keukenapparatuur en andere elektrische apparaten uit te zetten en niet te gebruiken. Gebruik dus ook geen föhn of zet hem op de koude stand. Zet ook pas ‘s avonds laat je wasmachine of vaatwasser aan. Hoe minder energie een apparaat verbruikt, hoe minder warmte het afgeeft en hoe koeler jouw huis dus blijft.

Blijf rustig

De laatste tip is om jezelf niet te gek te maken. Ken je dat gevoel dat je in bed ligt en het enige waar je aan kan denken is hoe warm je het hebt. Doordat je jezelf daar druk over maakt krijg je het alleen maar warmer. Kleed jezelf daarom luchtig aan en probeer er niet te veel aan te denken. Je zult merken dat je het daardoor een stuk minder warm hebt.