Welke kleur kies ik voor mijn interieur?

Kleuren-Interieur-Elanmeubelen

Het kiezen van kleuren voor je interieur is niet gemakkelijk. Wat nu een trend is, kan volgens jaar voorbij zijn, maar ook je eigen smaak kan veranderen. Daarom is het belangrijk dat je een kleur kiest die goed bij je past en redelijk tijdloos is, anders kun je volgend jaar weer opnieuw beginnen. Dit is zonde van het geld en jouw tijd dus maak een goede keuze. In dit blog lees je hoe je zelf een goed kleurenpalet kan samenstellen dat bij jou past.

De kleurencirkel 

Om te kijken welke kleuren goed bij elkaar passen kan je gebruik maken van de kleurencirkel. Op de kleurencirkel komen alle kleuren voor die een mens kan waarnemen met een kleurenprisma. Hoe verder de kleuren van elkaar verwijderd zijn in de kleurencirkel, hoe groter het contrast is.

Met behulp van de kleurencirkel kan je makkelijk zien welke kleuren voor je interieur goed bij elkaar passen. Hiervoor kan je op drie verschillende manieren te werk gaan:

  • Contrasterende kleurencombinaties
  • Ton-Sur-Ton kleurencombinaties
  • Harmonieuze verf combinaties

1. Contrasterende kleuren

De kleuren die tegenover elkaar liggen op de kleurencirkel worden ook wel complementaire kleuren genoemd. Door gebruik te maken van deze contrasterende kleurencombinaties worden beide kleuren door elkaar versterkt. Dit zorgt voor een levendig interieur dat kracht uitstraalt. De meeste gebruikte kleurencombinaties zijn: paars-oranje, blauw-rood, geel-blauw en groen-roos.

2. Ton-Sur-Ton kleuren

Ton-Sur-Ton tinten zijn kleuren die dezelfde kleurtoon hebben alleen een andere hoeveelheid wit bevatten. Deze kleurcombinatie is ideaal om subtiele nuances te leggen in je interieur. Toon-op-toon tinten kan je in de winkel terugvinden door gebruik te maken van kleurstalen. Hierop staat steeds een basiskleur met verschillende gradaties wit. Ook in een witte inrichting kun je het toon-op-toon inrichting toepassen. Door de het plafond en de andere muren andere wittinten te geven zal de ruimte een stuk aangenamer aanvoelen en eruit zien.

3. Harmonieuze kleuren

Door naastliggende kleuren op de kleurencirkel te combineren krijg je harmonieuze kleurencombinaties. Veel gebruikte kleurcombinaties zijn: groen-geel, blauw-turquoise en oranje-rood. Om de harmonieuze kleuren tot hun recht te laten komen combineer je deze kleuren het beste met neutrale tinten zoals wit, grijs of zwart.

Durf te proberen!

Wil jij eens iets anders proberen, maar ben je bang dat het eindresultaat toch niet bij jou past? Probeer dan eens verfstalen. Verfstalen kosten een paar euro per stuk en geven je meteen een beeld van de kleur op jouw muur. Dan kan je bepalen of de kleur wel of niet bij jou past.